България

От МОН намаляват студентските субсидии за някои специалности

От Министерството на образованието и науката ще намалят субсидирания прием в някои професионални направления от следващата академична година, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За сметка на това от началото на 2018 г. ще се увеличи издръжката на един студент в направленията с най-ниска субсидия, съобщава news.bg.

Решението бе заявено по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков с ректорите на университетите, които преподават в професионалните направления „Икономика“ и „Администрация и управление“.

Промяната е заложена в публикувания за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Постановление №64 за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища.

Основният дефицит на кадри е не в администрацията, а в реалната икономика
Министърът беше категоричен, че намаляването на броя студенти е неизбежно и ще засегне главно университетите със слаба реализация на абсолвентите.

„Има огромен дисбаланс в реализацията на завършилите – в някои професионални направления тя е 90 на сто, а в други – 20-30 на сто“, заяви той.

Самият университет ще трябва да реши какво да прави със специалностите, чиито възпитаници не намират работа според образованието си – да ги закрие или да се опита да ги развие, уточни проф. Денков. Той е против този въпрос да се решава с административни мерки от страна на министерството.

Безработицата при висшистите пада на 3,38%
При определянето на приема ще се отчита и регионалната значимост на университетите, някои от които са единствени за няколко области. „Очакваме от всеки водещ регионален университет да излезе с програма – да каже какво очаква да постигне през следващите години на базата на перспективите за региона, на разговори с бизнеса и общините“, заяви министърът.

Броят на завършващите ученици намалява, а университетите заявяват субсидирани места за 80 на сто от випуска абитуриенти, акцентира образователният министър. По неговите думи МОН ще намали субсидирания прием до около 60 на сто от броя на дипломиралите се младежи.

Министерството иска да ограничи достъпа до направления като „Икономика“ и „Администрация и управление“, в които сега учат около една трета от студентите. В същото време държавата ще се опита с позитивни стимули да пренасочи младите хора към професионални направления, които са приоритетни за нея. Промените в приема ще приключат следващата година, когато също ще има известна редукция на броя студенти, уточни проф. Денков.

Ректорите на университетите подкрепиха необходимостта от промяна, но изразиха опасения, че подобна реформа може да остави някои от тях без достатъчно средства, за да поддържат учебния процес. В отговор министърът ги призова: „Нека да намалим раздутия брой студенти, за да оправим финансирането“.

„Не е нормално да имаме над 50 на сто млади висшисти, които не се реализират на позиции, изискващи висше образование“, посочи той. Проф. Денков припомни на ректорите, че трябва да се използват и други източници на финансиране на висшите училища. Той изброи възможности като осигуряване на възможности за учене през целия живот, съвместна работа с бизнеса, както и чрез финансирането за наука, което трябва да се увеличи през следващата година.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца