Жива мартеница във формата на сърце украси центъра на Видин (СНИМКА)

267

Община Видин организира за четвърта поредна година инициативата „жива мартеница“. Този път тя изобразяваше сърце и в подреждането й се включиха около 600 ученици от всички училища на територията на общината, предаде bulnews.bg. При завършването на фигурата участниците подскачаха, за да имитират туптенето, като извикаха заедно: „Честита Баба Марта, Свят!“.

Кметът на Видин Огнян Ценков отправи поздрав по случай 1 март към присъстващите на площад „Бдинци“ и към гражданите.

„Желая ви радост и настроение на този прекрасен празник. Нашият подарък за вас е във формата на сърце и това е нашето послание – послание за любов, за разбирателство и духовно сътрудничество между хората. Нека този празничен ден донесе надежда и топлина в душите“, каза кметът.

Ценков връчи грамоти за участие в инициативата на всички училища и на сдружение „Видински общински фонд „Читалища“. Той поднесе също поздравителни адреси във връзка с Деня на самодееца, който се отбелязва на 1 март.
„Това е чудесен повод да изразя своето възхищение от вашия ентусиазъм, духовна енергия и любов да запазите живи българските традиции и ги предадете на поколенията след нас.

С танци, песни и музика вие правите по-красиви и цветни делниците на хората от нашия Видински край. Вашият труд е безкористен и заслужава уважение и респект!“ – с тези думи кметът на Видин се обръща към самодейците от читалищата в общината.

Огнян Ценков, заедно със заместник-кметовете Венци Пасков и Десислава Тодорова, разгледаха работилницата за мартеници на сдружение „Видински общински фонд „Читалища“, както и тематичната изложба, подредена от регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, съпътстващи инициативата „жива мартеница“.

Снимка: bulnews.bg