Частна компания обяви, че ще организира полет за туристи до Луната (ВИДЕО)

39

Американската компания „Спейс Екс” обяви, че възнамерява да изведе двама души на полет около Луната следващата година, пише BTV.

Двама бъдещи „космически туристи“, които се познават, са се свързали с компанията и са поискали да им бъде организиран едноседмичен полет до Луната.

„Спейс Екс”не разкри техните имена, нито каква е цената на пътуването, но заяви, че те са платили „значителна” сума.

Двамата кандидати за космически туристи трябва да бъдат подложени на медицински прегледи и проверки за физическата годност.

Предвижда се те да пътуват до Луната, но без да кацат на нея. Подобен полет не е осъществяван от над 40 години.

Последният път, когато бяха изпратени хора до Луната, беше през 1972 г. като част от американската космическа програма „Аполо”.

Компанията не е обявила официално кораба, който ще бъде използван за обиколката на Луната, но вероятно това ще е „Крю Драгън” – космически апарат от следващо поколение, който „Спейс екс” смята да използва за превозването на хора до Международната космическа станция, както и други (засега неуточнени) дестинации в Космоса.

През 2012 г. друг представител на това моделно семейство – „Драгън”, стана първият частен космически кораб, който достави товари на МКС.

Машината обаче от самото начало е била проектирана с възможността да превозва и хора – нещо, което ще стане реалност в близкото бъдеще.