Вече може да видите как изглежда новооткритата звездна система със 7 планети (ВИДЕО)

147

Астрономите от НАСА откриха нова слънчева система със 7 планети.

Ако можехме да прелетим до звездната система Trappist-1, тя би изглеждала ето така – звездата е много по-малка от нашето слънце, а около нея обикалят седемте планети, съобщава NOVA.

Три от тях са по-интересни, тъй като се намират в така наречената „зона с условия за живот”. А една от планетите е почти копие на земята. От този непознат свят обаче ни делят едни 39 светлинни години. Разстояние, което за размерите на вселената не е голямо, но пък за човешките технологии това все още е абсолютно непосилно.

Трите планети в зоната, която позволява живот, са близки по размер със Земята. За да дишаме и живеем тук обаче ние разполагаме с много повече.

TRAPPIST-1 е много по-слаба, по-малка от Слънцето. Затова планетите в зоната, позволяваща живот, са много по-близо до звездата. Тоест температурите там са поносими за човека. Възможно е да има атмосфера, сходна с нашата. Със сигурност има и течна вода.

„Там гравитацията е почти същата като тази на Земята. Гравитацията се оказва само с 5% по-силна от земната”, обяснява Никола Каравасилев, астрофизик от СУ.

Дори и това обаче е недостатъчно за живот като този на Земята. Слънцето, което изгрява на тази планета, е съвсем различно.

„Светлината е инфрачервена, което за нас хората не би било полезно. Тоест тамошните същества трябва да са адаптирани към тази инфрачервена светлина”, смята Никола Каравасилев.

А дали въобще има живи същества, ще знаем едва когато отидем там. Пътуване, което на този етап е научна фантастика.

Докато човешкият гений измисли как да стигнем толкова далече, можем да наблюдаваме тези непознати светове само с телескоп.

Астрономите ще търсят начин да докажат съществуването на атмосфера, ще се опитат да узнаят нейния състав. Изследвания, които могат да се проточат с години.