Енергийното министерство с ключова новина: Ето кога потича газ към нас от Азербайджан

18
blank
Снимка: Илюстративна

България ще получи азербайджански природен газ най-рано през 2020 г., а интерконекторът Гърция-България (IGB) ще бъде готов в края на 2019 г. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

На 22 и 23 февруари в Баку ще се проведе среща на Консултативния съвет на Южния газов коридор. На нея България ще бъде представена от министъра на енергетиката Николай Павлов, предаде БГНЕС. Този проект има важно значение за доставките на азербайджанско „синьо гориво“ за нашата страна.

Плевнелиев с идея изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Балканите

„Най-реалистично би било първите обеми азербайджански природен газ да се получат у нас през 2020 г, след влизането в експлоатация на интерконектора с Гърция – IGB. Както е известно, „Булгаргаз“ ЕАД има подписан дългосрочен договор със SOCAR за доставка на 1 млрд. куб. м/год. от находището Шах Дениз 2. На практика азербайджанският газ ще покрива около 1/4 от потреблението на България след 2020 г., което представлява сериозен дял и реална диверсификация на източника и маршрута на газовите доставки за страната ни“, заявяват от българското министерство в отговор на въпрос кога най-рано може да се очаква азербайджанския газ у нас.

Ключов проект за доставката на азербайджанския природен газ до нашата страна е интерконекторът IGB. Проектът има основна роля за развитие на Южния газов коридор. Той е признат за проект от общ интерес за Европейския съюз и е включен сред приоритетните проекти в Групата на високо равнище в рамките на инициативата за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа.