Невероятно, но факт! Велико Търново се слива с Дебелец и Беляковец, а Горна Оряховица с Арбанаси

278

За продан са пуснати няколко от последните свободни терени, които съединяват Велико Търново и Беляковец, съобщава „Борба“. Цената на земята е около 10 евро на квадратен метър, а последните комасирани терени, разположени по протежението на пътя, които се търгуват, са над 6 дка.

Те са изключително подходящи за къщи, а захранването им с ток и вода е лесно, коментират брокери. Освен това Общият устройствен план на града предвижда именно нискоетажно застрояване. Беляковец е едно от най-привлекателните села за живеене заради отличната локация. Над 20 нови къщи в момента се правят на голи поляни оттам в посока Велико Търново, а селото отдавна се простира доста след табелите за край на населеното място.

Вече са факт разработки за застрояване на всички частни терени между дебелец и велико търново. Двете местности Устито и Под баира практически отделят двата града, но застрояването им започна. Неотдавна китайска фирма взе над 20 дка от частни лица с плановете да прави предприятие за електроника в съседство на прословутите Присовски завои.

Според архитекти така практически двата града се сливат, като помежду им има единствено малка горичка, която не е в полезрението на инвеститори, тъй като е на изключително стръмния скат край пътя. Съвсем скоро почти на същото място ще се появи и огромен тир паркинг със съответната инфраструктура и заведения.

През последните пет години празните територии между двата съседни града постепенно намаляха. За складови и производствени бази и магазини се усвояваха основните територии североизточно от Дебелец в посока Велико Търново. Паралелно с това пък старата столица нарастваше най-вече с автокъщи в посока югозапад към Дебелец, докато се стигне до сегашната ситуация на сливане.

Нови луксозни селища, съставени предимно от еднофамилни къщи, паркови зони, спортни съоръжения и басейни, са предвидени в северната част на съседния на Велико Търново град Дебелец. На едно от заседанията на Експертния съвет по устройство на територията са били одобрени близо 10 разработки за промяна на предназначението на имоти в местността Под баира в североизточната част на малкия град, което практически го съединява с областния център.

Територията, разположена в най-високата част на Дебелец, дава една от най-добрите панорамни гледки, а до нея отвежда пряк път от Велико Търново.

Идеята на инвеститорите е целият район, който е с площ от почти 400 дка и е собственост на различни предприемачи, да бъде застроен с еднофамилни къщи. Подобна реализация регламентира и проектът за Общ устройствен план на Велико Търново.
съседната Горна Оряховица практически се съедини с Арбанаси, а съвсем скоро с нов пътен възел ще се слее и с лясковец. Само за последните десет години вилната зона на Горна Оряховица набъбна двойно в посока към архитектурния резерват. Днес граница с Арбанаси няма, но имотите са частни и всеки може да прави каквото реши, стига да не е забранено, коментира кметът Добромир Добрев. Сливането ясно си личи и от сателитните кадри, до които има достъп чрез популярната платформа „Гугъл мапс“ на база сателитни кадри, показа наша проверка.

По хълма към Горна Оряховица има над 100 вили и малки къщи. Половината от тях са построени през последното десетилетие, признават общинари от съседния на Велико Търново град. Склонът е плавен и позволява строителство, за разлика от спускането към старата столица, което наподобява каньон и не позволява вдигането на вили и къщи.

В Община Горна Оряховица за одобрение постоянно постъпват нови строителни проекти за вилни комплекси. Около 30 са разработките за сгради, които тепърва ще се реализират. Инвеститори прииждат от цялата страна – един от проектите за ваканционен комплекс е на бизнесмен от Пловдив. Средно по десет са новите вили, които се строят в рамките на година. Някои от тях изпъкват с архитектурния си стил и наподобяват средновековни комплекси с малки кули.

Инвеститорите насочват погледите си към терените, които не попадат в землището на Арбанаси, а на Горна Оряховица заради три пъти по-ниската им цена. В Арбанаси незастроените площи вървят по около 200 – 260 лева на квадратен метър, докато по хълма над Горна Оряховица цената е по 70 – 90 лева.