НЗОК: Лекарствата да се заплащат на килограм тегло на пациента

17

Нов начин за заплащане на лекарствата обмисля Националната здравноосигурителна каса и той е те да се заплащат на килограм тегло на пациента, обяви д-р Димитър Петров, подуправител на Здравната каса, по време на дискусия за актуалните проблеми в лекарствената политика на държавата, част от Националната кампания на в. „24 часа“.

Това ще засили контрола по изписване на лекарствата, както и разходите на болниците. За решаване на проблемите в лекарствената политики, Здравната каса е предвидила и още промени. В новия рамков договор за 2017 г. ще бъдат заложени механизми, засягащи плащането на онколекарствата, чрез въвеждане на автоматизирани смесителни, каквито има в големите болници, това ще увеличи контролът и ще направи по-точни и сигурни дозировките.

Д-р Петров допълни, че ще бъде продължена политиката на предишния здравен министър Петър Москов, относно електронния търг на болниците.

„Търсим вариант с подзаконови актове да прехвърлим плащането на търговци на едро да стане директно, да не преминава през болниците, което ще ускори процеса на плащане.

Това е и една косвена мярка, за намаляване на паралелния износ“. Болниците купуват същите тези лекарства, апаратура и оборудване на европейски цени, стопанските им разходи са близки до средноевропейските, но трудът им е оценен доста по-ниско.

Основните разходи в системата на лекарствата идват от иновативните лекарства, посочи той. Затова здравната каса ще работи към навлизане на оценката на здравни технологии за нови медикаменти. „Според нашия анализ големите разходи в системата вървят точно от тях, защото едно лекарство като влезе в системата цената му пада.

Появяват се нови лекарства, за които никой няма нищо против. Покрай генеративните лекарства, които решават кардинално проблемите и имат висока ефективност, навлизат доста псевдомолекули, които са с по-висока цена“. Според Петров тази дейност ще помогне да се обективизира този процес.