Китай изуми света, показа самолет с чудовищни размери (ВИДЕО)

22

Китайският хидроплан AG600, който няма равен в света по големина, вече е преминал тестове на двигателите и се очаква да направи първия си полет през първата половина на тази година. Това обяви държавната информационна агенция „Синхуа“, цитирана от Блиц.

През последните години Пекин развива изключително активна програма в областта на самолетостроенето, която е част от новия подход на китайските власти за повече категоричност при териториалните спорове в Южнокитайско море. Изследванията и разработките на нова военна техника обаче сериозно притеснява както държавите от Азиатско-тихоокеанския регион, така и Вашингтон.

Китайската корпорация за авиационна индустрия (AVIC) е отделила почти 8 години за AG600. Машината е приблизително с размерите на Боинг 737 и официално е предназначена за извършване на морски спасителни операции и битка с горските пожари.

До момента интерес към мегахидроплана е заявен от 17 клиенти, съобщава Синхуа без да даде допълнителни подробности. Самолетът може да лети на разстояние до 4500 км, а максималната му маса при излитане е 53,5 тона.

През миналата година Пекин вече впечатли с премиерата на своя невидим изтребител „Ченгду J-20“. AVIC въведе и нов голям транспортен самолет.