Борисов: Трудно ще съставя правителство след изборите

27

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна пред представители на българския бизнес, че, според него, трудно ще се състави правителство след изборите. Моите притеснения са, че трудно ще се направи правителство, повтори пред журналисти той след близо двучасова среща с Асоциацията на организациите на българските работодатели. На нея присъстваха и Томислав Дончев, Делян Добрев и Владислав Горанов.

Надявам се, добави Борисов по повод спора с БСП около гласуването в Европейския парламент на СЕТА, хората, които се готвят да управляват България, да не се объркват по теми, важни за Европа и страната, писа БТА.

Бившият премиер е потвърдил ангажимента приоритет за ГЕРБ при следващо управление да е образованието, дуалното обучение, както и запазването на плоския данък. По думите му, не граничат със здравия разум спекулации от рода да „вземем от богатите и да дадем на бедните“.

На свой ред от асоциацията са поискали повече и по-голяма яснота относно намеренията за борба с корупцията и престъпността, регулиране на монополите и реиндустриализация на страната.

Надяваме се след изборите да има стабилно управление за четири години, подчерта Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Двамата с Борисов отчетоха голямо сходство в приоритетите и вижданията за развитието на страната. Лидерът на ГЕРБ посочи като пример за синхрон как разчетите на неговата партия за минимална и средна заплата при следващо управление съвпадат с тези на работодателските организации.

Като реални определи заложените прогнози в програмата на ГЕРБ и Васил Велев. Той добави, че от асоциацията също са за намаляване на административната тежест пред бизнеса в т.ч. и въвеждане на принципа за т.нар. мълчаливо съгласие. Те подкрепяли и идеята на ГЕРБ за ускорено въвеждане на електронното управление във всички сфери.

Големите енергийни проекти да се обсъждат след актуализация на енергийната стратегия, поискаха също от работодателските организации. Те са против сключването на дългосрочни договори в енергетиката като тези с американските централи.

Нужни са и мерки за пазара на труда, най-вече свързани с трудовата миграция, отбеляза още Велев.

Асоциацията е за влизане на България в еврозоната, присъединяване към Европейския банков съюз – приоритети, които ГЕРБ е записал в предизборната си програма.