„Бебе на борда!“ – бъдещите майки със значки в градския транспорт (ВИДЕО)

109

Кампанията има за цел да провокира околните да отстъпят място за сядане на бременните

Бъдещите майки – със значки в градския транспорт. Кампанията се казва „Бебе на борда“ и има за цел да провокира околните да отстъпят място за сядане на бременните. Инициативата е на болница „Шейново”, Столичната община и софийското метро, съобщи Бтв.

Статистиката сочи, че 85 % от хората са на мнение, че бременната жена трябва сама да помоли да й отстъпят място в обществения транспорт.

Данните са от Лондон, но с 28-годишната Здравка, която ще става майка през април, решаваме да проверим със скрита камера ще й отстъпят ли място в софийското метро. Пътуваме 4 спирки.

Мястото си й отстъпиха само възрастни хора.

Здравка остана учудена. Казва, че за първи път й се случва някой да й предложи място в метрото.

Всяка бъдеща майка напълно безплатно може да получи книжка и значка „Бебе на борда” от всички гишета на софийското метро. Вече са изработени 3000 броя.

„Ясно е, че ако един човек не иска да отсъпи място на бременна с корем, той няма да го направи и заради значка”, коментира Десислава Янкова от проекта.
„От една страна хората казват, че биха отстъпили място на бременна жена, ако обаче тя ги помоли, от друга страна пък самите бременни казват, че не биха помолили някой да им отстъпи място, защото се чувстват неудодобно. И тази значка решава точно този проблем”, смята д-р Румен Велев.

Официално кампанията започва утре.