Обстрелваха с камъни пътнически влак в Монтана

165

Пореден случай, при който неизвестни обстрелваха с камъни пътнически влак в движение в Монтана. При нападението са счупени два прозореца, няма пострадали хора, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Местните жители отричат децата им да са виновни за инцидента, предаде БТВ.

Инцидентът е станал в понеделник към 20.15 часа в района на ромския квартал „Огоста”. По това време през махалата е преминавал пътнически влак 71225 от Бойчиновци към Берковица. По случая е образувано досъдебно производство. Апашите се издирват. „Сега сме доволни влакът минава с по-ниска скорост. Преди една седмица от влака изхвърлиха едно шише с вода и то падна пред мен“, разказва мъж от ромската махала.

Жителка на квартала пък твърди, че не може да се обвиняват техните деца, тъй като е било много студено и в 20:00 часа вечерта децата са си били в къщите. От БДЖ заявиха, че по този проблем могат да се предприемат превантивни мерки, като хората се предупреждават, например с листовки. Сигурността може да се осигури от полицията и жандармерията. От дружеството посочват, че през 2016 г. Са станали 75 инцидента, при които са хвърляни твърди предмети към преминаващ влак.

Жена от квартала пък смята, че целият инцидент е подготвен нарочно. През последните години на няколко пъти в ромската махала „Огоста” избухваха протести заради преминаващата край къщите им ж.п. линия и пострадали от влаковете хора. Имаше случаи на прегазено на релсите дете и блъсната жена. Само около новата 2016 г. бяха регистрирани осем нападения с камъни на влакове и заради безопасността на пътниците тогава БДЖ спря движението по линията. По късно обаче след обещания, че ще бъдат взети мерки за сигурност, влаковете отново тръгнаха.