Европейските синдикати нарекоха българските заплати „експлоатация и дъмпинг“

32

Европа иска по-високи заплати в целия континент и най-вече в държавите от Източния блок, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави. Това е фокусът на започналата вчера кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите „Европа иска увеличение на заплатите“, съобщиха от пресцентъра на КНСБ, съобщава banker.bg.

На събитието от българска страна са участвали президентът на КНСБ Пламен Димитров и бившият социален министър Зорница Русинова. Целта на кампанията е да обедини исканията на синдикатите в цяла Европа за ръст на заплатите на работещите.

„Корпоративна Европа се възстановява от кризата, но в същото време едва един процент от населението на континента се ползва от увеличената печалба. Заплатите на работниците не са повишавани от години. Това се отразява не само на социалното неравенство, а и на икономиката като цяло, тъй като понижава търсенето“, заявяват участниците в срещата.

Генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини смята, че е недопустимо в нова Европа да има заплати 10 пъти по-ниски от средните за континента. „Това е експлоатация и дъмпинг. Ниските възнаграждения в Източна Европа вредят на икономиката на ЕС, свободното движение на хора и капитали, на трудовия пазар“, е заявил Визентини.

„Повишаването на минималните заплати е една от мерките за повишаване на доходите, но тя не е достатъчна, тъй като в държавите от източния блок, включително и България, тя е твърде ниска спрямо заплащането в другите държави от ЕС. Единственият начин заплатите да се повишат е колективното договаряне“, обясни главният секретар на конфедерацията.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че минималната заплата в България (235 евро) е най-ниската в Европа. За сравнение – в Румъния тя е 321 евро, в Гърция – 586 евро, а в Люксембург – 1999 евро, или около 9 пъти по-висока от нашата. При средната заплата съотношението е същото – 449 евро в България спрямо 3333 във Финландия – разлика от близо 8 пъти. Той е подчертал, че българският синдикат никога не е спирал да иска увеличение на доходите и това ще бъде основният акцент във всяка една кампания през следващите години.