Около 3000 учители без висше преподават на децата ни

28

Около 3000 са учителите, които преподават в клас, без да имат диплома за педагози. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева пред „Монитор“.

По думите й това са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози. Те са назначени със статут на „нередовни“ учители, защото нямат педагогическа правоспособност. Именно затова и заплатата им е с 15% по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието – около 580 лв., обясни още Такева.

Те преподавали основно по чужди езици, математика и информатика. Така например в някое малко населено място среднист с диплома от езикова гимназия преподава чужд език на децата. Едновременно с това, отново заради недостига на учители, над 5500 пенсионирани педагози преподават в клас. Шефката на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева обясни, че „нередовни“ педагози имало и в София, но ставало дума за специалисти с висше образование, които просто нямали диплома за учители.

В столицата най-търсени са преподавалите по математика, чужди езици и информационни технологии. Недостиг от 6000 преподаватели ще има в цялата страна в близките години според данни на СБУ. Най-драстична е липсата при педагозите по физика, които в момента са едва 600, като се очаква в близките години около половината от тях да се пенсионират. Подобно е положението и при химиците в клас, които са 893-ма но се очаква около една трета от тях да излязат в заслужена почивка.

Като основна причина за недостига на кадри в сектора Янка Такева посочи ниското възнаграждение. Учителите, които пък знаели чужди езици, се насочвали към частния сектор или към чужбина именно заради по-високите възнаграждения. Едва 44-ма са педагозите по италиански език в цялата страна, по испански са 183-ма, по френски – 271, а по немски – 802-ма. От тази година преподавалите получават по-високи заплати. Увеличението е средно 10%. Така минималните възнаграждения в сектора се увеличават от 600 на 660 лв. Старшите учители и възпитатели пък ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726.

Школските директори ще са със заплата от поне 825 лв., а техните заместници – със 770 лв. От тази година обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 заплати. В същото време студентите по педагогика надхвърлиха курсистите по право. Това показва шестото издание на рейтинговата система на университетите, която беше представена вчера в Министерството на образованието и науката. 12 652-ма са записаните да учат за учители, а мераклиите да стават юристи са 10 605.