Развенчаха най-разпространените митове за виното

49

Предлагаме ви няколко от най-разпространените митове и погрешни правила за виното:

1. Скъпото вино е по-доброто вино

Най-точно го е обяснил барон Филип дьо Ротшилд: „До 20 евро плащате цената на виното, над 20 – своята”. При пиенето на вино най-важно е чистото и неподправено удоволствие.

2. Червеното вино е по-добро от бялото

Бялото вино предлага голямо разнообразие от сортове и видове, много по-богато от това на червеното: тихо или пенливо, сухо, десертно, с висока или с ниска киселинност, с или без дъб. Сортовите аромати са изключително разнообразни: растителни, цветисти, минерални и опушени. Бялото вино е чудесна компания за салати, предястия или риби, както и за десертите. Червеното не е по-добро, те са различни и всяко има своето място на трапезата.

3. Бяло вино с риба, червено – с месо

Истината е, че трябва да се съобразявате с вкусовете на цялото ястие (подправки, сосове и начин на приготвяне). Пино ноар идеално подхожда с червеното месо на риба тон, например.

4. Червеното вино се сервира на стайна температура

Стаите могат да имат различна температура, с това твърдение се има предвид терминът chambrer – темпериране на виното до 18°C.

5. Бутилка с капачка на винт = евтино вино

Винтовата капачка се налага като най-качествената, при която няма „коркване“, няма оксидация, няма нужда от тирбушон, запазва се качеството на виното в недопитата бутилка.

6. От шампанско боли глава

Глава боли от евтино „шампанско“. Истината е, че пенливите вина, произведени по класическа технология, са символ на лукс, тъй като представляват върха на занаятчийското познание в правенето на вино. Запомнете това.

Източник: fakti.bg