Български и румънски институции набелязаха мерки срещу опашките на ГКПП „Дунав мост“

31

Мерки срещу продължаващите опашки от превозни средства на ГКПП „Дунав мост“ са били набелязани по време на среща между областните управители на Русе и Гюргево, както и на ръководителите на заинтересованите институции. Това съобщиха от областната управа в Русе.

Срещата се е състояла днес в Гюргево и е инициирана от румънската страна,съобщава Novini.bg. Набелязани са били мерки за оптимизиране и намаляване на времето за смяна на работещите екипи, подобряване на организацията по продажбата на винетки при влизане на територията на България – в изпълнение на измененията на Закона за пътищата, влезли в сила от 1 февруари тази година, както и постигане на реципрочност на влизащите и излизащи автомобили при екстремални условия или извънредни ситуации.

От Гранична полиция коментираха, че опашката от камиони на ГКПП „Дунав мост“ от румънска страна, за влизане в България, днес е около 10 километра. Основна причина затова е задължението да се закупи винетка от гишето на митницата. Преди законовата промяна от 1 февруари на денонощие на граничния пункт са били обработвани между 900 и 1000 камиона, а сега са около 700.

По време на срещата е била подчертана и необходимостта от законодателни промени за въвеждане на електронна винетна система и възможност за закупуване на винетки по електронен път и чрез СМС, както и създаване на технически възможности за контрол. Българските и румънски институции са се договорили да обсъдят допълнително направените предложения и в края на седмицата да бъде подписан двустранен протокол.

l