Спомен за незабравимия Туньо!

26

Преди една година, на този ден, почина великият Трифон Иванов. Железният защитник беше повален от инфаркт, а кончината му натъжи всички, които помнят безкомпромисните му намеси на терена и тънкото чувство за хумор извън него, пише topsport.bg.

Името на Трифон ще остане записано завинаги със златни букви в историята на родния футбол.

Той е част от златното поколение на националния отбор, което извоюва бронзовите медали на Световното първенство в САЩ през 1994 година. Участник е също на Евро’96 и на Световното първенство през 1998 година във Франция, за което „лъвовете“ се класираха благодарение на негов победен гол срещу Русия. За България изиграва 76 мача, в които бележи 6 гола.

На клубно ниво Трифон играе за Етър (Велико Търново), ЦСКА, испанския Бетис, швейцарския Ксамакс, австрийските Рапид (Виена), Аустрия (Виена) и Флоридсдорфер. Прекратява състезателната си кариера на 36 години през 2001 година.

Туньо беше любимец на феновете и страшилище за всички съперници. Не обичаше да се самоизтъква, но когато трябваше, думата му се чуваше. Винаги ще го помним като голям футболист и земен човек.