Студентката от Дания, която изтреби 100 джихадисти (СНИМКИ)

154

Джоана Палани е била студентка по политически науки в Дания, преди да замине в Сирия и да се бие на страната на кюрдите. А днес наградата за главата й е 1 млн. долара!

23-годишна студентка по политически науки, на име Джоана Палани, се прочу, след като изби над 100 бойци на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, пише novini.london. Тя се е била срещу джихадистите на страната на кюрдите и е взела толкова жертви, че днес се укрива, защото е обявена щедра награда за главата й – 1 млн. долара.

Джоана живее в Дания, но е родена в семейство на бежанци в Рамади и е от иранско-кюрдски произход. Животът й е бил тежък, затова хваща първото си оръжие едва на 9-годишна възраст. През 2014 година, когато вече е живеела в Копенхаген и е била студентка, решава да замине да се бие на страната на кюрдите в Сирия и да помогне с каквото може. И без съмнение успява.

Днес Джоана се крие и постоянно сменя местожителството си, защото е преследвана от джихадисти, желаещи мъст за събратята си. Във „Фейсбук“ тя често пише за европейските ценности, които е научила от живота си в Дания, и за правата на жените, както и за демократичните си възгледи.

Джоана е един от хората, помогнали на жените от племето на язидите в Ирак да избягат от джихадистко пленничество, по време на което са били изнасилвани и изтезавани всекидневно.

Смелата жена вече не живее в Дания, тъй като властите са й забранили от съображения за сигурност и дори са я вкарвали в затвор, от който тя все пак успяла да избяга. Тя живее в разочарование и тъга, тъй като се е била за страна, която днес я гони и я смята погрешно за терорист.