Обезвредиха 250-килограмовата бомба, заради която евакуираха хиляди в Солун

18

Експерти обезвредиха детонатора на 250-килограмова неексплодирала бомба от Втората световна война в Солун, след като властите евакуираха 75 хиляди души.

„Първата фаза от унищожаването на бомбата завърши с пълен успех“, съобщи префектът на областта Апостолос Дзидзикостас, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той добави, че сега остава тя да бъде преместена на военен полигон на безопасно разстояние от града, където експертите ще решат какви действия да предприемат по-нататък.

Работите по обезвреждането на бомбата започнаха в 11,30 часа, с 90 минути по-късно от планираното, тъй като полицията трябваше да върви от врата на врата, за да напомня на закъснелите жители да напуснат домовете си.

Властите разчистиха зона с радиус 2 километра от мястото на бомбата и извозиха хората с автобуси на безопасно разстояние. Някои от жителите на потенциално опасните квартали се евакуираха с личните си автомобили.

Властите съобщиха, че още не е разрешено евакуираните граждани да се върнат по домовете си, защото транспортирането на бомбата също крие опасност. Бомбата бе намерена на дълбочина пет метра близо до централната железопътна гара в западната част на Солун по време на дейности по разширяване на подземните цистерни на бензиностанция.