Имениците, които да почерпят утре!

199

Свети Евлогий, архиепископ Александрийский, бил благочестив и предан последовател на християнската вяра. Живял по време на управлението на император Ираклий (611 – 641 г.), преди свети Йоан Милостиви.

Света Зоя била развратна и безпътна жена. Решила да злепостави свети Мартиниян, който бил известен с високонравствения си начин на живот и за това го посетила в дома му като се представила за странстваща жена, останала без подслон. Света Зоя го подложила на множество плътски изпитания, но той устоял на всички изкушения и остро я порицал за поведението й. Възхитена от силата на духа му, тя се отказала от суетата на светския живот и решила да постъпи в манастира „Свети Павел“, във Витлеем. Света Зоя живяла там в строг пост и молитви в продължение на 12 години.

Паметта на свети Евлогий и света Зоя се почита на 13 февруари.

Имен ден празнуват : Евлоги(-й; -ия), Зоя, Зонка, Живко(-а), Живомир(-а), Жико(-а) . В етимологичен аспект името Евлогий произхожда от гръцки и означава „добра дума, възхвала“. Името Зоя произлиза от гръцки и означава „живот’. Носещите името Зоя и неговите производни могат да празнуват още на 2 май и 18 декември.