Метеоролог: Много скоро ще се почувстваме предпролетно!

61
blank

След продължителна зима топлото идва трудно, казват експертите.

Още другата седмица обаче ще се почувстваме предпролетно, съобщава БНТ. Слънце и температури до 10-12 градуса. Снегът за съжаление ще се върне през март, но не и големият студ. Зад гърба ни вече е природна аномалия, невиждана от половин век. Усещането за студ беше наистина сериозно.

Просто усетихме зимите, които са имали нашите деди през 40-те и 50-те години на миналия век. И тъй като в природата винаги има баланс, докато ние мръзнем като в младостта на нашите баби, в други традиционно студени държави са били на топличко.

На Скандинавския полуостров, в северните части на европейската част на Русия имахме много топла зима със същата аномалия, но в положителна насока. В глобален план учените очакват все-повече и по-големи аномалии, тъй като земята твърде бързо се затопля.

Това за съжаление не означава, че ще станем като Карибите, а че времето ще бъде на крайностите. На този фон, ако ви се струва, че снегът се задържа твърде дълго тази година, помислете пак. 2012 година имахме една серия от 90 поредни дни със снежна покривка в София. Кога все пак ще дойде пролетта? Климатолозите казват – навреме. Повечето прогнози включително и моите сочеха, че тази зима трябва да е топла.