Евакуацията на 70 000 души от Солун започна, вижте причината

27

Гръцките власти са започнали евакуирането на около 70 хил. души в град Солун преди провеждането на операция за обезвреждането на бомба от Втората световна война, съобщава „Франс прес“, цитиран от Блиц.

Бомбата, съдържаща близо 250 кг взривни вещества, е била открита при пътни ремонти през миналата седмица и трябва да бъде обезвредена в неделя.

Повече от 300 души с увреждания и пациенти, приковани на легло, са били първите евакуирани, като са били използвани 20 линейки, уточниха от местната градска управа.

Пълната евакуация на всички жители в радиус от 1,9 км от бомбата, което засяга три работнически квартала, намиращи се западно от центъра на града, трябва да бъде завършена преди 10 часа сутринта българско време утре.

Евакуация е „задължителна“, изтъкна шефът по сигурността в региона Апостолос Цицикостас.

Операцията е безпрецедентна за Гърция, „където бомба с подобен размер никога не е била откривана в толкова гъсто населен район“, добави Цицикостас.

Цялата операция ще отнеме до 8 часа, но местните военни са били по-предпазливи.

„Ние не знаем какво ще открием“, коментирал говорителят на местните военни. Обезвреждането на бомбата и последващото ѝ откарване до военно стрелбище „може да отнеме до два дни“, предупредил той.

Все още не е известно коя страна във войната е хвърлила бомбата или кога тя е била хвърлена.

Хиляда полицаи са били мобилизирани за операцията, като местните жители са били предупреждавани през последните няколко дни през медиите, брошури и публикации в социалните мрежи.

Жителите на Солун са срещнали проблеми с градския транспорт.