Брюксел спира европарите по ОП „Образование“

44

Спират парите по ОП „Образование“. Причината са констатирани многобройни нередности от проверяващите в Брюксел, информира Канал 3.

Междинните плащания са замразени до отстраняване на нередностите, а Комисията заплашва и със суспендиране на програмата. Писмото с предупрежение до българските власти е изпратено вчера. То е адресирано до директора на главна дирекция Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН Цветана Герджикова, директора на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“ Людмила Рангелова и ръководителя на сертифициращия орган Мануела Милошева. Настоящият просветен министър проф.

Николай Денков беше зам.-министър с ресор именно въпросната оперативна програма, която той разработва от 2012 г. и стигна до одобрение от Брюксел. Когато Меглена Кунева пое МОН тя му отне ресора. Денков подаде оставка. Служебният министър вече е поискал оставката на Цветана Герджикова, но също и на главния секретар на МОН Красимир Вълчев, както и на зам. министър Красимир Киряков. Одитната проверка, проведена от 24 до 28 октомври, е установила, че половината от проверените операции са извършени с нарушения.

Разделение на функциите между селекциониращите и проверяващите, липса на прозрачност и одитна следа в процесите на селекция и оценка на проектите, липса на конкуренция при избора на външни експерти и некоректна оценка на индикаторите за възможни измами са част от изброените нарушения в доклада от Брюксел. На българските власти са дадени предписания в 5 точки. Докато те не бъдат изпълнени, Комисията няма да одобрява междинни плащания, се казва в писмото. Комисията си запазва и правото да започне процедура за пълно спиране на програмата.