Широка лъка на протест срещу бежанци. Деца от Афганистан събудиха страховете им! (ВИДЕО)

20
blank
Снимка: Ivanka Lilova

Двете момчета от Афганистан, които бяха настанени в дома за деца в Широка лъка, бяха преместени в Пловдив. Решението дойде, след като в селото се появи недоволство срещу тях.

Момчетата – на 16 и 17 години, бяха настанени в дома в понеделник. Още на следващия ден кметът свика Обществения съвет. Всички бяха единодушни, че момчетата трябва да бъдат изведени от селото. В четвъртък момчетата бяха преместени в дом в Пловдив, писа Нова.

„В понеделник директорът на дома мe уведоми, че момчетата ще бъдат отведени във вторник. Първоначално се знаеше, че са братя, а след това се оказа, че не са братя. На тях им е отказана международна закрила. Те са искали да заминат за Франция или Германия”, коментира за „Здравей, България” Васили Седянков, кмет на Широка лъка.

„Липсата на информация ме притесни. Притеснени бяха и родителите, тъй като в Широка лъка учата деца от 7 до 14 години. Фактът, че афганистанските деца са на 16 и на 17 години, буди съмнение, че тяхното място не е тук”, коментира Стоянка Тенова, директор на Музикалното училище в Широка лъка.