Масово източват банкови сметки! Криминалисти със съвети как да се предпазим

35
blank

Увеличават се случаите на източени банкови сметки в Пловдивско. При кражба или загуба на лични вещи много често крадците получават достъп до ПИН кодовете, които гражданите са записали върху самите карти или върху друг хартиен носител, съобщава БНТ.

От полицията в Пловдив призовават хората да са по-внимателни и да взeмат превантивни мерки при опазване на личната си финансова информация.

Жертва на посегателствата най-често стават възрастни хора и дами, които прилежно записват персоналния си код и го съхраняват в дамската си чанта.

„При отнемането на банковата ви карта, ако тя е без съответния ПИН код, е безпредметна за извършителя, но когото сме записали този код на самата карта или на някакво листче, извършващите престъпления отиват на най-близкия банкомат и извършват теглене, ако има лимит до 400 лв., ако няма лимит – източват цялата сметка“, каза пред камерата на националната телевизия зам.-началникът на Второ РПУ в Пловдив Кузман Мартинов.

„Наскоро имахме случай, при който отнетото имущество, което беше в самата чанта, беше на минимална стойност под 100 лева, но се оказа, че има банкова карта със записан на нея ПИН код. Извършителят направи теглене на четири цифрена сума“, разказва Мартинов.

Криминалистите съветват ПИН кодът да бъде запомнен добре.

В случай, че картата бъде загубена или открадната, от полицията още веднъж напомнят незабавно да се сигнализира в съответната банка или в БОРИКА на денонощните оператори, за да се намали рискът за неправомерното й използване.