Ще се вдигнат ли тарифите на мобилните оператори след отпадането на роуминга? (ВИДЕО)

110

Краят на високите цени за роуминг в рамките на Европейския съюз настъпва на 15 юни. Това договориха Европейският парламент и страните членки, припомня NOVA.

След тази новина обаче се появиха опасения, че мобилните оператори ще повишат цените на услугите си.

„10 години се борим да има безплатен роуминг. Това е голямо постижение по отношение на потребителите”, заяви в студиото на „Здравей, България” Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията. „Безспорно има съпротивление от страна на операторите. Поетапното намаление на цените за роуминг започна през 2014 година”, обясни още Божков.

По думите му оттук нататък има два риска.

„Единият е така нареченият ефект на „водния матрак” – когато намаляваш цените на едро, се увеличават на дребно”, обясни Божков.

Той обаче увери, че няма да позволят това на операторите.

„Първо, обикновено сме подписали договори за 24 месеца, тоест, за две години напред. Тоест, вече имаме тарифни планове. Второ, ще се сблъскат две тенденции. Едната е за ефективна конкуренция”, обясни Божков. По думата му битката е за всеки клиент.

„Всеки един оператор се бори за пазарен дял. В последните години имаме много разнообразни тарифни планове, по-качествени услуги”.

Божков обясни, че има опасност потребителите да се опитат да злоупотребят. Като например потребител да купи карта у нас, за да я ползва в страна, където телефонните услуги са по-скъпи. Дори има опасност потребители да купуват карти и да ги препродават в чужбина.

„Операторите обективно ще си търсят правата и ще искат обяснения”, заяви Божков.