Януарските сметки за ток на ЧЕЗ стигнаха до 560 лева

36

При клиентите, които се отопляват на ток, януарските сметки варират от 120 до 560 лева, тоест има нарастване спрямо декември 2016 година от порядъка 23-70%. Това съобщи пред БНР Димчо Станев от дирекция „Обслужване на клиенти“ в ЧЕЗ, цитиран от „Труд“.

В определени дни от януари, който беше с 5 градуса по-студен от миналогодишния януари, е бил постигнат 20-годишен рекорд в потреблението за територията на Западна България, посочи той.

Станев се позова на 9 произволно избрани сметки за ток, от които 4 на потребители, които се отопляват на парно, и 5 на такива, които използват за отопление ток. При клиентите на парно – ако средната сметка за януари 2016 година е била между 36 и 48 лева, а за декември 2016 между 31 и 67 лева, то за тазгодишния януари се очаква да бъде от порядъка на 41-50 лева, поясни Димчо Станев.

Мрежата е преоразмерена и е изчислена да издържи натоварване дори при аварии в топлопреносната мрежа, това увери Васил Василев от дирекция „Експлоатация и поддръжка“ в „ЧЕЗ Разпределение“. Той коментира ситуацията след мащабните аварии в мрежата на „Топлофикация“ от последните дни и преминаването на редица абонати на топлинното дружество на отопление с ток.

Повечето аварии, свързани с прекъсване на тока, се локализират и отстраняват до два часа от възникването им, стана ясно още от думите на Василев.
Той съобщи, че аварийността в мрежата на ЧЕЗ през уикенда е била в рамките на нормалното за този период на годината. В София е имало няколко аварийни ситуации, повечето от които са били локализирани в рамките на два до три часа, а при подмяна на трансформатор определени райони са били без ток по-дълго – до няколко часа.