Майка зарази новороденото си бебе със сифилис

60

Родилка от Елена е заразила новороденото си бебе със сифилис, съобщават от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Това е първият случай за годината със сифилис, вроден на кърмаче.

През 2016 година в региона са родени 5 бебета със сифилис. Четири са регистрираните случаи на заболяването в региона през януари, като три са в Горна Оряховица, един е в старопрестолния град.

През януари тази година във Великотърновска област са регистрирани 181 случая на остри заразни заболявания, спрямо 319 случая през декември миналата година.

Най – висок е относителният дял на варицелата – 76,8%. 139 са диагностицираните деца през първия месец на годината. След епидемиологичния взрив през декември на вирусен хепатит А в село Раданово, община Полски Тръмбеш, през януари са регистрирани още 6 случая на заболяването.

Здравната инспекция е регистрирала през изтеклия месец двама болни от туберкулоза и двама от ротавирус. Чревните инфекции са 26, като за сравнение през декември 2016 година са регистрирани 75 случая. Най-висока е заболеваемостта в общините Павликени, Сухиндол и Велико Търново.