Стотици арестувани, заради статуси в социалните мрежи

54

Заради статуси във Facebook и Тwitter след терористичния акт на стадиона „Бешикташ“ в Истанбул от 10 декември 2016 г. до 6 февруари тази година са арестувани 948 души, от които 248 остават задържани под стража, пише БГНЕС.

Останалите 700 са пуснати формално на свобода, но с мярката за неотклонение „подписка“. Арестите са извършени след сигнали на други потребители на социалните мрежи, както и по проследяванията на службите за разследване на киберпрестъпленията при дирекциите по сигурността.

Според тях въпросните споделяния целят сриване на мира и спокойствието в обществото, мишена са им цивилните граждани и децата им и докато силите за сигурност се борят решително срещу тероризма, те го подкрепят и пропагандират в негова полза. Операцията по разкриването на „рекламистите“ на терористичните групировки продължава във всички 81 провинции на Турция.

Тя е насочена не само към акаунтите в социалните платформи, но и към медиите и се радва на мощната подкрепа на народа. Главната дирекция по сигурността обяви два електронни адреса, на които всеки може да донася на службите за разузнаването и звената за киберпрестъпленията за прочетени смущаващи статуси, които незабавно се разследват. На мушката на разследващите попадат журналисти, полицаи, военни и държавни служители, които са дръзнали да отправят обиди и клевети към управляващите, пропагандират тероризъм и много голяма част от задържаните са именно от тези професии.

Виртуалната полиция „патрулира“ в непрекъснат режим, проследява докладваните акаунти, блокира достъпа им до социалните мрежи и закрива профилите, а после публично ги огласява с имена и снимки и ги предава на съда. Заради съмнителни статуси след масовото убийство в новогодишната нощ в клуб „Рейна“ са задържани и известният моден дизайнер Барбарос Шансал, и режисьорът на първия турски филм на ужасите Хасан Караджа.