Драма в Пловдив: 13-годишен опря пистолет в главата на връстник

40

Седмокласник от Пловдив опрял огнестрелно оръжие в слепоочието на свой съученик. По чудо пистолетът не произвел изстрел, тъй като бил повреден. Извършителят обаче не знаел, че е негоден за стрелба. Той го закупил срещу 10 лева с ясното съзнание да се саморазправи кърваво със своя връстник. Причината за дръзкото нападение се кореняла в натрупани детски закачки между двамата.Това е един от случаите на агресия сред подрастващите, с който се е занимавала общинската комисия за борба с детската престъпност, съобщи „24 часа“.

Според нейния секретар Петко Василев противозаконните деяния са с 12 повече спрямо предходната година. Справката сочи, че в Пловдив са извършени 159 престъпления през 2016-а от малолетни и непълнолетни. 70% от тях са дело на ученици, а останалите са извършени от деца, отпаднали от учебен процес.Най-типичните случаи са кражби на телефони, разбиване на монетни автомати и обири на дрехи и парфюми от търговските вериги.4 деца са били изнасилени, а 12 са станали обект на блудства. Комисията обаче не даде повече конкретика. По думите на Василев домашното насилие било табу и никой не го отчитал. „То излиза наяве, чак когато има крещящи сигнали от близки, роднини и съседи“, посочи специалистът. Такъв е примерът с 8-годишен, подложен на системен тормоз от своя баща полицай, който със сурови наказания искал да направи сина си мъж.230 малолетни от Пловдив се водят на отчет в детска педагогическа стоя. „Превенцията е специалисти да влязат в училище и да изнасят уроци за трафик на деца, разврат, вандализъм и предупреждения за избягване на срещи с непознати“, обясни Василев.Той разказа, че непълнолетен хвърлил лопата срещу входната врата на пловдивско училище.

Бил подкрепен от родителите си. Ученикът трябвало да бъде прехвърлен в друго школо, а майката и бащата държали настоящото учебно заведение да издаде добра характеристика на сина им. След като това не станало, младежът запратил лопата.