Покривът на Националната библиотека продължава да се руши (ВИДЕО)

16

Нови разрушения в Националната библиотека! Днес заради ледове паднаха още части от покривната конструкция на сградата, съобщи NOVA. В петък следобед се срути част от плексигласовия таван и рани читател. Има ли риск за живота на посетителите в библиотеката?

Всички тези ледени късове са паднали тази нощ и са нанесли допълнителни щети върху покрива. Благодарение на късния час обаче долу в помещението не е имало никой. С риск за живота си доброволци успяха да почистят някои от най-големите снежни буци, надвисналите над читалните.

„Трима наши служители се качиха на покрива след като се обадихме на пожарната и казаха, че не е редно да се качват техни служители. Казаха, че по-добре да има риск за покрива и за климатиците, отколкото за хората”, разказа Валентина Аксентиева, зам.-директор по стопанска дейност.

Пострадалият вчера 39-годишен мъж е с четири шева на главата и вече е освободен за домашно лечение.

Помещението ще остане в този вид до понеделник, когато се очаква идването на застрахователите. За поправка на стъкления покрив обаче ще са нужни близо 200 000 лева.

„Надявам се, че ще реагира министерството, за да започнат спешни действия, защото положението никак не е добро – нито за читателите, нито за служителите. Да не говорим за фонда, който се очаква да бъде намокрен, ако има дъжд”, коментира Валентина Аксентиева, зам.-директор по стопанска дейност.

Служебният министър на културата Рашко Младенов заяви, че проблемът с библиотеката се разглежда приоритетно. Но все още не е ясно кога ще бъдат отпуснати парите за ремонт.