Стефан Янев: Ще има машинно гласуване

53

Служебното правителство заяви, че има готовност да осигури средства осигуряването на 13 хиляди машини, с които да се извърши машинно гласуване по време на изборите.

Новината съобщи военният служебен министър Стефан Янев след спешна среща с ЦИК за организацията на изборите, писа Новини.бг

Външно министерство е било уверено от ЦИК, че ще се подсигури машинния вот зад граница и няма да има проблем за сънародниците ни. Изборната комисия ще трябва да реши каква ще е обществената поръчка – дали ще купуваме машини или те ще са под наем. Проблем пред машинния вот може да се окаже сертифицирането на машините. Търси се и външен сертификатор, ако у нас няма такъв.

По думите на Янев МВР е в пълна готовност за вота. „За честността на вота ще работят МВР, ДАНС и прокуратурата. МС и подчинените ни структури са в пълна готовност и пълна адекватна кооперация за всички произтичащи действия и това, което трябва да бъде направено“, увери военният министър.

Спешното заседание на правителството се наложи, след като Върховния административен съд излезе с решение за задължително осигуряване на машинния вот във всички избирателни комисии за изборите на 26 март 2017 година. Преди това от ЦИК взеха решение такова гласуване да се проведе само в 500 секции, колкото беше и на предишния вот експериментално.