Румънските власти няма да се откажат от спорните закони въпреки протестите

32

Румънският премиер Сорин Гриндеану заяви, че неговото правителство ще продължи със своите предложения за декриминализиране на редица корупционни практики, независимо от масовите протести в страната, които са и едни от най-мащабните в новата й история.

„Взехме решение в правителството и ще продължим напред“, каза той след среща на неговата лява Партия на социалдемократите (ПСД).

Лидерът на партията Ливиу Драгня от своя страна обяви снощните протести, които според първоначална информация са събрали по улиците 300 000 души, че са част от „продължаваща кампания от лъжи и дезинформация“.

„ПСД спечели изборите (на 11 декември – бел. ред.) с голям резултат. Правителствената власт е легитимна“, каза той, допълвайки, че президентът Клаус Йоханис е „морален автор на снощното насилие“.

„Правителството и партиите, които го поддържат, все още възнамеряват да упражняват изпълнителната и законодателната власт. Всеки опит да се подрине работата на кабинета е опит за дестабилизиране на върховенството на закона в Румъния“, каза Драгня.

Той също така отрече да има лична полза от новите правителствени разпореждания, според които злоупотребата с власт се наказва, само ако взетите суми надхвърлят 200 000 румънски леи (около 44 000 евро).

В момента Драгня е изправен пред съда по обвинения в злоупотреба с власт за сума от 24 000 евро. Той също така има и двугодишна условна присъда за изборни измами, заради която държавният глава не му разреши да заеме премиерския пост.

„Говорих с моите адвокати. Указът не слага край на моето дело. Фалшивите обвинения срещу мен остават“, каза той.

Демонстрациите в Румъния са предимно мирни, въпреки че според властите групи футболни ултраси са замеряли полицията с пиратки и бутилки. Властите от своя страна са отговорили със сълзотворен газ.

Източник: БГНЕС