България

Безплатен градски транспорт и ограничение за коли в София

Безплатен градски транспорт и ограничения за движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прогнозни данни за трайно превишаване на нормите на фините прахови частици. Това е само една от мерките за справяне с мръсния въздух в София, който Столична община ще представи до дни, съобщи на профила си във facebook кметът на града Йорданка Фандъкова.

Тя обещава още контролът на техническите прегледи на автомобили да бъде по-строг, а колите, които са без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите, ще бъдат спирани от движение, пише kmeta.bg.

“Предлагаме законодателна промяна, която да позволи поставянето на стикер, който обозначава екологичния клас, върху всеки автомобил, който се движи на територията на Столична община. Целта на промяната е да даде възможност за допълнителен контрол от Пътна полиция и Столична община”, обяснява още Фандъкова.

Ще бъде въведена и система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, което да позволи предприемането на навременни мерки. Предвиждаме и създаване на местна система за мониторинг на въздуха, допълни тя.

В столицата ще бъде направен екологичен мониторинг, който да отчита локалните източници на замърсяване и фокусирани действия към тях.

Общината ще проведе и информационни кампании за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво и насърчаване на гражданите да преминат към алтернативни горива.

Кметът припомни, че закупуване на електробуси за градския транспорт и даването на възможност за изграждане на нови зарядни станции за електромобили в града също ще помогнат за изчистване на въздуха.

“Програмата, която разработваме заедно с експерти от БАН, Техническия университет и ХТМУ, включва и зелените политики, по които работим в последните години и продължаваме. В това число строителството на третия лъч на метрото, с който очакваме да спестяваме до 90 хил. т. годишно вредните емисии и модернизацията на градския транспорт, като всички нови превозни средства задължително са с екостандарт ЕВРО6. Изграждане на нови велоалеи и нови буферни паркинги при началните и крайните спирки на метрото със стимули за използването им. Увеличаваме честотата на миенето на основните улици и булеварди и включване на повече квартални улици. Продължаваме да залесяваме и да създаваме нови зелени площи около натоварените булеварди, както и ежегодно да залесяваме ерозирали и замърсени терени извън урбанизираната територия”, написа още Фандъкова.

В периода 2012 – 2016 г. само на територията на София са засадени 6 844 дървета. Отделно от това в последните 6 години са залесени 1041 дка горски територии, пустеещи земеделски земи и нарушени крайречни територии около София. “През 2017 г. предвиждаме засаждането на 1200 нови дървета в града и залесяването на над 200 дка нарушени земеделски земи в крайградските зони”, каза Фандъкова.

Програмата ще бъде приета пролетта след съгласуване с гражданите.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • България

Фирмата, замесена в скандала с бития пациент, взела милиони по време на служебните правителства

хранителната фирма „Брадърс Секюрити“, чиито служители бяха замесени в скандала с бития мъж, който по-късно…

преди 2 дни
  • Лайфстайл

Алла Пугачова е в много тежко и се нуждае от специално лечение

Известният шоумен и приближен на певицата Стас Барецки свидетелства, че състоянието на Пугачова е много…

преди 2 дни
  • Любопитно

Днес е голям световен празник. Ден на риболова

Официално 27 юни се чества за Световен ден на риболова от 1985 г. по решение…

преди 2 дни
  • Бизнес

Шефа на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас сега такова липсва

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние бяхме с по-добър кредитен рейтинг от тях, сега…

преди 2 дни
  • Свят

Руснаците се завряха се и в канализацията, но не успяха да превземат този град

"Дори промъкването през водопроводните тръби не помага на руските войски да превземат Часов Яр", пише Forbes…

преди 2 дни
  • Спорт

Тартор на Сектор „Б“ и още 13 левскари бяха осъдени

Феновете на Левски, които организираха протест срещу собственика Наско Сираков и забавиха началото на домакинския…

преди 2 дни