38 души в болница след пожар в нощен клуб в Букурещ

31

Силен пожар избухна тази нощ в букурещкия нощен клуб „Бамбу“, разположен на брега на езерото Тей, като 38 души са били откарани в болница, много от които са получили отравяне от вдишване на дим, събощават БТА и ТАСС.

В болницата ще останат шестима души, като състоянието на един от тях е тежко. Телевизионният канал „Диджи-24“ съобщи, че много посетители, изплашени от пожара, са скочили в замръзналото езеро.

Пожарникарите са ги извадили от езерото, но някои от хората са били изпаднали в хипотермия. Няколко души, които са скочили от прозорци, са със счупвания на краката.

Сградата на клуба е напълно изгоряла при пожара. Очевидци твърдят, че много от посетителите са пушили в помощенията на клуба, въпреки че в Румъния това е забранено със закон.

Причините са пожара се разследват, като прокуратурата е образувала наказателно дело по случая. Адвокати на собствениците уверяват, че клубът е имал всички необходими за функционирането му разрешителни, но заместник-кметът на района, в който се намира заведението, Дан Криситан Попеску твърди, че клубът не е имал редица документи.

Инспекторатът за извънредни ситуцации посочи, че клубът не е имал документ за пожарна безопасност и че е бил глобяван няколко пъти от 2015 г. насам.

„За щастие нямаше изгубени животи при пожара в букурещкия клуб“, написа румънският президент Клаус Йоханис в профила си във Facebook след пожара в клуб „Бамбу“, съобщава Ройтерс. „Ние преживяхме още една сериозна трагедия. Правила и закони очевидно бяха нарушени отново. Докато не разберем веднъж завинаги, че законът е за всеки, обществото винаги ще бъде в опасност“, посочи президентът.

Клубът „Бамбу“ е един от най-известните в румънската столица. През 2005 година той бе опустошен от пожар, но бе възстановен. През 2010 г. в клуба е била посторена нова съвременна сцена. Заведението се отличава с екстравагантна архитектура.

Собственик на клуба е италианец на име Джошуа Кастеляно, женен за румънската певица Антония, а един от акционерите е известният румънски модериер Каталин Ботезату, посочва ТАСС.