Съдят полицейски служител за подкуп в Хасково

40

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Хасково е осъден Милен П., на 48 г., за това че като длъжностно лице – полицейски орган, заемащ длъжността старши полицай, при условията на продължавано престъпление, на два пъти, поискал и приел дар в общ размер на 70 лева, който не му се следва, за да наруши службата си – престъпление по чл. 302 т. 1 б. „А“ във връзка с чл. 301 ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Окръжен съд-Хасково наложи на Милен П. наказание от три години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от пет години, глоба в размер на 2 000 лева,лишаване от право да заема държавна длъжност в органите на МВР за срок от три години и лишаване от право да упражнява професия “полицай” за срок от три години.

На 20 срещу 21 април 2016 г. Милен П., като полицейски служител от РУ на МВР-Харманли, спрял на два пъти за проверка лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“ в гр. Харманли. Той и негов колега изпълнявали патрулна дейност в града. Автомобилът бил управляван от 43-годишния А.С., който бил неправоспособен водач. По делото е установено, че той и неговият спътник А.М. същата вечер решили да отидат до гр. Харманли, за да напазаруват хранителни продукти от денонощен магазин. А.М. се обадил по телефона на свой познат, за да му поиска 100 лева на заем. Когато стигнали в гр. Харманли, той получил парите в банкнота от 50 евро, които обменили в български левове в близка бензиностанция.

Водачът А.С. потеглил с автомобила, но малко по-късно бил спрян от патрулиращия полицай Милен П., който заедно с колегата си извършвали обход в района на града. При проверка на документите старши полицаят Милен П. установил, че А.С., който видимо бил употребил алкохол, не притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство. Той заявил на водача А.С., че трябвало да му се състави акт за установено нарушение и дори да бъде задържан. А.С. го попитал какво може да се направи, полицаят отвърнал: „Прецени си ти“.

Тъй като нямал правомощия по Закона за движение по пътищата, полицаят Милен П. следвало да уведоми оперативния дежурен в РУ на МВР-Харманли, който да изпрати служители от „Пътен контрол“ за съставяне на акт за административно нарушение на неправоспособния водач, който следвало да бъде изпробван за употреба на алкохол. Вместо това Милен П., поискал и получил подкуп от 50 лева от водача на автомобила, за да не му се съставя акт за административно нарушение, без да уведоми оперативната дежурна част в РУ на МВР-Харманли, като му разпоредил незабавно да напусне гр. Харманли.

А.С. и неговият спътник А.М. не отпътували веднага от града, а посетили денонощен магазин, за да напазаруват. На връщане отново били спрени за проверка от същия автопатрул. Установено е, че А.М., който пътувал в лекия автомобил, марка „Фолксваген Голф“, дал на полицейския служител Милен П. още 20 лева, които той поискал и приел като дар, за да продължат безпрепятствено пътя си. На изхода на гр. Харманли двамата подали сигнал на тел. 112, като заявили, че са дали на два пъти дар на полицейски служител.

По делото са били разпитани 18 свидетели, приложени веществени доказателства, извършена експертиза и др.

Присъдата на Окръжен съд-Хасково може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд-Пловдив в 15-дневен срок.