Маргарита Попова „разби“ Плевнелиев на прощаване

401

Вицепрезидентът Маргарита Попова изригна срещу Росен Плевнелиев по време на прощалното си слово на „Дондуков 1“. Тя обвини държавния глава, че е претърпял пълен провал що се отнася до правомощията, с които разполага.

Попова разкритикува Плевнелиев за това, че е допуснал да му бъде отнет контролът върху службите, и акцентира върху пагубните ефекти от разделението в държавата на институционално ниво.
„Конституцията дава правомощия на президента и той трябва да ги използва. Това не се случи в този мандат, в това отношение политиката на държавния глава беше пълен провал, но аз се надявам, че това ще се промени по време на следващите мандати“, изригна Попова след зададен журналистически въпрос, писа pik.

Вицепрезидентът не нахвърли срещу Плевнелиев и във връзка с провежданите от него Консултативни съвети по национална сигурност. „По време на тези съвети можеше да се работи много повече. Те не бяха използвани достатъчно като инструменти“, отсече Маргарита Попова.
„Аз съжалявам, че президентът загуби контрола си върху службите, те отидоха в изпълнителната власт. Според мен това е фундаментален въпрос за всеки държавен глава. Ако на него му липсва този ресурс, той не може пълноценно да изпълнява своите задължения. Аз на негово място щях да се боря със зъби и нокти, за да не се случи такова нещо в държавата. Нито е честно, нито е рационално“, заяви Маргарита Попова.

Разтърсващите думи на вицепрезидента оставиха като вцепенен Росен Плевнелиев, който след кратка пауза поиска думата, за отговори на критиките. „Да, ние сме различни и имаме различия, но и двамата работихме за президентската институция. И заставаме сега пред вас заедно, но аз не мога да се съглася с думите на вицепрезидента Попова“, обяви държавният глава.