10 години затвор грозят Симеон Дянков и Прокопиев?

32

Симеон Дянков е привлечен като обвиняем по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД, за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост. Това заяви по време на брифинг говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. По досъдебното производство бяха привлечени като обвиняеми и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев. В периода май-юни 2011 г., в съучастие с Иво Прокопиев, Дянков е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за „Булброкърс“ ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв., посочват от прокуратурата, съобщава novini.bg.

Според разследващите от деянието са настъпили 20 829 200 лв. имуществени вреди. Симеон Дянков е с мярка за неотклонение „подписка“. Иво Прокопиев е обвинен като подбудител и помагач в престъплението по служба, извършено от Симеон Дянков. Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, уточни Румяна Арнаудова. Тя добави, че в случая няма да бъде повдигано обвинение за организирана престъпна група. Досъдебното производство е едно и ще бъде внесено в Софийския градски съд. Считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми, заяви Арнаудова. Съвсем скоро ще има обвинителен акт, заяви говорителят на прокуратурата.

За обвинението на Дянков и Прокопиев наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба от 3000 до 5000 лв., както и лишаване от права. Прокуратурата ще уведоми Комисията за незаконно придобито имущество за това, че е повдигнато обвинение срещу Симеон Дянков, за да се стартира процедурата и по отношение на него, каза още Румяна Арнаудова.