Зимната обстановка на територията на страната към 17:00 часа

46

МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ И ПРОГНОЗА
Към 17:00 часа валежи в синоптичните станции на НИМХ – БАН не са регистрирани.
Дебелината на снежната покривка на 12.01.2017 г. е без съществена промяна: в Северна България  – между 23 и 45 см , а в Южна – между 13 см и 41 см. В Хасково снежната покривка е 46 см.
Температурите към 17:00 ч в западната и централната част на Северна България са от 0° до 5°, в останалите райони – между минус 5° и 0°, в Кюстендил – минус 8°, в Стара Загора – минус 7°.
Вятърът в Дунавската равнина и в отделни райони на Горнотракийската низина е умерен. В района Кнежа е регистрирана снежна виелица.

Прогноза за 13.01.2017 г.:
През нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалява до предимно ясно, но постепенно от северозапад отново ще се увеличи. В сутрешните часове на места в западната част на Дунавската равнина видимостта ще е намалена. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са между минус 10° и минус 5°.

През деня облачността ще е разкъсана. На отделни места ще прехвърча слаб сняг. Привечер в крайните северозападни райони ще има превалявания от дъжд и там ще се образуват поледици. Ще духа слаб до умерен предимно южен вятър. Ще се затопли и максималните температури ще са между 1° и 6°.

Над Черноморието облачността ще е разкъсана. Ще духа до умерен предимно южен вятър. Максималните температури ще са от 3° до 6°. Температурата на морската вода е 2-3°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.
Над планините облачността ще е значителна, на отделни места ще прехвърча сняг. Ще духа умерен до силен югозападен вятър. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е 2°, на 2000 метра – около минус 4°.
На 13 януари 2017 г. не се очакват опасни метеорологични явления в страната.

СЪСТОЯНИЕ НА ПЪТИЩАТА ОТ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА
Състояние на проходи:
– „Върбишки” – затворен за всички МПС;
– „Златишки” – затворен за всички МПС;
– „Дюлински” – затворен за всички МПС;
– „Троянски” – затворен за всички МПС;
– „Котленски” – затворен за всички МПС;
– „Айтоски” – отворен за всички;
– „Обзорски” – отворен за всички МПС;
– „Предел” – отворен за всички МПС;
– „Републиката” – отворен за всички МПС;
– „Печинско” – отворен за всички;
– „Рожен” – отворен за всички;
– „Ришки” – отворен за всички МПС;
– „Вратник” – забранен за МПС над 10 т;
– „Пампорово” – забранен за МПС над 3,5 т.;
– „Петрохан” – забранен за МПС над 12 т;
– „Превала” – товарните задължително с вериги;
– „Твърдишки” – забранен за МПС над 10 т;
– „Шипка” – забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2017 г.

Състояние на автомагистралите:
АМ „Тракия“: Област Бургас: Възстановено е движението на всички МПС в двете посоки по АМ „Тракия“ в участъка от п.в. „Зимница“ до п.в. „Карнобат“, с ограничение на скоростта 60 км/ч. Остава ограничено движението на всички МПС само в участъка от п.в. „Карнобат“ до Бургас;
АМ „Хемус“: Отворена за всички МПС.
АМ „Струма“: Отворена за всички МПС.
АМ „Марица“: Отворена за всички МПС.
АМ „Черно море“: Отворена за всички МПС.
АМ „Люлин“: Отворена за всички МПС.

Въведени ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа:
– път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: няма.
– път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма ограничение.
– път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: няма.
– път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: Област Търговище – МПС над 12 т задължително с вериги. Път І-4 на територията на Област Шумен – отворен за движение за МПС над 12 т, задължително с вериги.
– път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: ОПУ Кърджали: Кърджали до граница Хасково ограничено е движението на МПС над 12 т – за почистване.
– път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: ОПУ София: Саранци-Челопеч МПС над 12 т с вериги.
– път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: ОПУ Шумен: ограничено движение за МПС над 12 т. ОПУ Силистра: ограничено е движението за МПС над 3,5 т.
– път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: няма.
– път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Добрич: Варна-Каварна-Дуранкулак отворен за МПС до 12 т; област Варна: Варна-Обзор отворен за всички МПС.; област Бургас: път I-9 Бургас-Малко Търново ограничение над 12 т.; Слънчев бряг-Сарафово – отворен за всички МПС.

СЪСТОЯНИЕ НА ТРАНСПОРТНАТА И КОМУНИКАЦИОННА ИНФРАСТРУКТУРА:
Железопътна инфраструктура
∙ Железопътната мрежа е напълно проходима.
БДЖ – пътнически превози
∙ Възможни са закъснения от началните гари: Централна гара София и гара Варна поради ограничен брой изправни локомотиви;
∙ В ж.п. участък Панагюрище-Съединение влаковете са отменени;
∙ Влакове с по-големи закъснения: София-Бургас: 144 минути, Пловдив-Варна: 222 минути, Варна-Пловдив-София: 197 минути, София-Горна Оряховица-Варна: 167, Мездра-София: 100 минути Варна-Горна Оряховица-София: 129 минути;
∙ БДЖ-Пътнически превози работи с 33 локомотива по-малко поради повреди;
∙ Днес са отменени 64 влака; освен пътническите влакове, днес са отменени и 8 бързи влака като на тяхно място се движат пътнически влакове.
Пристанищна инфраструктура – речни и морски пристанища
∙ Река Дунав: забранено е движението на плавателни съдове;
∙ Пристанище Варна: временно наложени ограничения за маневриране в определени райони на пристанище Варна по метеорологични причини;
∙ Пристанище Бургас: всички пристанища са отворени за маневриране.

Въздушен транспорт
∙ Летище София – отворено; заради антиобледенителните процедури, които се извършват стандартно при ниски температури, са възможни закъснения;
∙ Летище Пловдив – отворено;
∙ Летище Варна – отворено;
∙ Летище Бургас – отворено.

Български пощи
Създадена е организация за изплащане на пенсиите за месец януари
2017 г.
В районите с лоши метеорологични условия е затруднено движението на автомобилите на „Български пощи” ЕАД, което е предпоставка за затруднения в доставката на писма и ценни пратки.
Затруднения с изплащането на пенсии има в населените места със силни снегонавяване.
Автомобилите на дружеството са в пълна готовност и там, където се разчистват пътища, се предприемат незабавни доставки на пратки и преводи. В населените места, където има забавяния при изплащането на пенсии, са уведомени кметовете и пенсионерите.
Комуникационна инфраструктура
Работи нормално и няма настъпили събития в резултат на обилния снеговалеж.

СЪСТОЯНИЕ НА ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО
Към 16.30 ч в страната няма населени мета без ток.