Близо 18 градуса под нулата отчетоха в Добрич

49

Добрич бе най-студеното място в България през изминалата нощ. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките в нощта срещу 9 януари в Добрич са отчетени минус 18 градуса по Целзий.

С четири градуса “по-топло” е било в Шабла, където са измерени 14 градуса под нулата. Според Метеостанцията в Добрич в 5 ч. тази сутрин е отчетена температура от минус 17,7 градуса. Точно преди 70 години – през 1947 г. е регистрирана най-ниската температура за тази дата в Добрич. Тогава термометрите са показвали минус 21,4 градуса. Най-топлият 9 януари беше само преди 12 години – през 2005 г., когато се радвахме на пролетните 16,8 градуса. Очакваните максимални температури за днес в Добрич са 12 под нулата.

Облачността в по-голямата част от страната ще бъде значителна. На места ще има слаби превалявания от сняг. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток.

По Черноморието ще бъде облачно, на места с превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури – между минус 12° и минус 7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода е 3°.

Времето ще остане опасно студено и утре. Минималните температури ще бъдат предимно между минус 10 и минус 15 градуса, в отделни райони, при стихване на вятъра и разкъсване на облачността, близки и под минус 20. Максималните ще са между минус 10 и минус 5. Ще бъде и предимно облачно.

Вятърът ще е слаб, в Източна България до умерен от североизток. По-късно през деня от юг отново ще започнат валежи от сняг, на повече места и повече по количество – през нощта срещу сряда и в източната половина от страната, където и вятърът ще се усили и отново ще има условия за навявания. В сряда валежите ще спрат, облачността ще намалява, а максималните температури ще се повишат слабо. През следващите дни температурите ще се повишат още.