Бизнесдама даде любимия си на съд, след като трошил вкъщи и запалил дрехите й

33

Жената го приела в дома си и го издържала, а той я тормозел и посягал на детето й

Бизнес дама от Пловдив даде приятеля си на прокурор заради ежедневен домашен тормоз. През четирите години, в които живеели заедно, Румен тормозел Анна по всякакъв начин – рязал кабелите за интернета вкъщи, чупел покъщнина и я обиждал пред детето й, пише Стандарт.

Всичко ескалирало през лятото на 2016 г., когато той запалил дрехите й и жената решила, че не може да търпи повече. Случаят е само един от десетките, с които през миналата година са работили специалистите на фондация „Джендър алтернативи” по проект за защита от домашно насилие и работа с лица извършители.

Тормозът на Румен върху Анна е продължавал цели 4 години. Младата жена имала дете от предишен брак, собствен бизнес и финансирала строеж на къща. Анна работела непрекъснато и издържала семейството, тъй като Румен отказвал да участва. Още в началото на връзката им тя осъзнала, че приятелят й не понасял някой да му противоречи, лесно избухвал и все искал той да се налага.

Първоначално решила, че му е необходимо време, за да свикнат един с друг и затова проявявала търпение и се стремяла да не го ядосва. Въпреки усилията й обаче, напрежението у дома ескалирало. Румен имал увеличаващи се претенции. Когато избухвал, хвърлял чаши, чинии, бутилки, чупел покъщнина, дърпал покривката и така събарял на пода всичко, сервирано на масата, блъскал и чупел каквото му попадне. Все по-често започнал да насочва агресията си към Анна, като я псувал дори в присъствието на детето.

Блъскал я, удрял я, заплювал я в лицето, дори ги е гонил от собствения им дом. Инцидентите с насилие зачестили и на нея няколко пъти й се налагало да ходи заедно с детето си да нощуват в офиса й. Разказва и за случаи, когато Румен отивал в офиса, докато тя е на работа с клиенти и й вдигал скандали. Случвало се дори да удря детето, което също не било пощадено от ежедневния стрес, като често ставало свидетел на инциденти с насилие.

Веднъж насилникът дори захвърлил вряща манджа към Анна, но за щастие тя успяла да избегне удара и евентуални изгаряния. Друг път пък мъжът прерязал кабелите на Интернет и кабелната телевизия като наказателна мярка срещу това, че когато се прибрал у дома, тя не изоставила мигновено заниманието си на компютъра и не му обърнала необходимото внимание. Анна търпяла всичко това, парализирана от страх, вследствие на многобройните заплахи, които Румен отправял към нея, че ще й отвлече детето, че ще я убие и зарови в двора и че няма да я намерят.

Обикновено след скандал или други прояви на насилие Румен демонстративно напускал дома и отивал при родителите си в близко село, докато се успокои. После се връщал, извинявал се, обещавал, че това няма да се повтори и Анна му прощавала.

През лятото на 2016-та година обаче, след поредния инцидент на насилие, при който били запалени личните й вещи – дрехи и посуда, жената подала жалба до прокуратурата. Заведено е и дело по Закона за защита от домашно насилие.