Дейвид Камерън e желан за генерален секретар на НАТО

25

Той е готов да обсъди въпроса за номинирането му за висок пост

Великобритания може да издигне кандидатурата на бившия министър-председател Дейвид Камерън за поста генерален секретар на НАТО, съобщава лондонският вестник „Дейли мейл“, цитиран от БГНЕС.

След референдума за членство на Великобритания в ЕС министърът на отбраната Майкъл Фалън заяви, че след Brexit Обединеното кралство ще играе още по-активна роля в работата на НАТО, припомня изданието.

Привържениците на Камерън в правителството смятат, че Лондон само ще спечели от завръщането на бившия премиер в голямата политика. Те дадоха да се разбере, че Камерън, който в момента печели по 2000 паунда на 1 минута лекции, е готов да обсъди въпроса за номинирането му за висок пост. Изданието посочва, че необлагаемата с данъци заплата на генерален секретар на НАТО достига 260 624 евро.

За да има шанс кандидатът, той още сега трябва да обяви своите позиции по най-важните проблеми на сигурността. За целта трябва да използва такива значими форуми като Мюнхенската конференция по сигурността и Форума в Давос, които се провеждат в началото на всяка година.

До момента трима британци са заемали поста генерален секретар на НАТО. Мандатът на настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг изтича през 2018 г. Ако имат желание, страните-членки на Алианса могат да удължат неговия мандат с още една година, но през 2019 г. при всички положения постът ще се окаже вакантен.