Сок от тиква-чудото на зимата

50

Колко полезна е тиквата, едва ли има нужда да убеждаваме някого.
Каротинът в нея е почти колкото в морковите, а той съдейства за нормализирането на обмяната на веществата, ускорява обновяването на клетките, поддържа здравината на зъбите и костите. Тиквата е лидер и по съдържание на желязо. Значимото количество на витамините С, В6, В2, Е, на цинк и други полезни минерали прави тиквата универсална храна за всички възрасти. Известно е, че помага при безсъние, а в борбата с килограмите е верен съюзник на отслабващите. Всички тези нейни полезни качества са присъщи и за тиквения сок, който всеки може да си приготви.
Един от лесните начини да се приготви тиквен сок за зимата без пастьоризация е с помощта на сокоизтисквачка. Почистената и нарязана тиква се пуска през сокоизстсквачката. На всеки литър сок се добавя захар – до 5 с. л. Течността се поставя на котлона и се оставя да ври 5 минути. Налива се в подходящи за стерилизация съдове, затваря се и съдът се обръща с дъното нагоре. След като се охладят бурканите (бутилките), се прибират в хладно и тъмно помещение. Ако държите да пастьоризирате сока, след като сте налели кипналия сок в подходящи съдове, пастьоризирате 10 минути при температура 90 градуса. Обръщате съдовете с дъната нагоре след сваляне от огъня, а след охлаждане прибирате на хладно и тъмно.