Грипът „Хонконг” дойде изненадващо рано и повали стотици

20

Изненадващо рано е дошла тази година грипната вълна. Преобладаващ в нея е щамът „Хонконг“. Това обяви в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БиТиВи главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Той обясни, че 3-4 училища в Балчик са обявили грипна ваканция през последната седмица. В Хасковско, Пловдивско и Габровско заболеваемостта е с изключително високи нива. Повалените са стотици.
Кунчев коментира, че обикновено тези процеси започват в края на януари. По думите на експерта „Хонконг“ – А(H3N2) е класически тип грип. Този вирус е относително нов. През последния сезон се е проявил ограничено в Италия и Словения. 90 % от новорегистрираните сега случаи са свързани с този щам.
Ангел Кунчев описа клиничната картина, като я определи като позната. В началото започва с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. Вирусът задържа хората по 3-4 дни на леглото.
Лекарите препоръчват болестта да не се кара на крак. Кунчев предупреди, че ден преди да се разболеем, вече предаваме вируса. Това означава, че в стая с 9 души ще заразим поне трима от тях.
Особено рискова група са децата. Причината е, че заразени частици от кихане, дишане и говорене могат да полепнат по играчките на малчуганите. Затова експертите съветват болните от грип възрастни да отделят допълнително внимание на хигиената.
Ангел Кунчев коментира, че експертите ще загубят представа какво се случва в следващите 1-2 седмици. Хората спират да ходят на лекар, училищата и предприятията не работят. Хората обаче се събират семейно, с приятели.
Главният държавен инспектор обясни, че посещението при лекар не е задължително при млад и здрав организъм. Въпреки това грипът е сериозно заболяване, от което може да има различни усложнения в дихателната, сърдечната или нервната система.
Д-р Ангел Кунчев обърна внимание, че за ваксини вече е късно. По думите му за създаване на имунитет са необходими 20 дни, а при започваща епидемия няма време.
Два много ефективни противогрипни препарата се предлагат на пазара. Те обаче трябва да започнат да се приемат в първите 48 часа, посочи Кунчев.
Той е категоричен, че антибиотици не трябва да се взимат, тъй като даже може да навредят, докато няма съпътстваща бактериална инфекция. Такава можел да установи само лекар.