България била в списъка с потенциални мишени на терористи

39

В Мосул са открити компютри на „Ислямска държава“ с информация за подготвяни атентати. От тях става ясно, че България е цел на терористи. Страната ни е в списъка с потенциалните мишени, твърди бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, цитиран от Нова телевизия.

В Обедините арабски емирства (ОАЕ) се извършва анализът на заловените данни. Киров твърди, че България се споменава във връзка с призиви на лидерите на джихадисти за реванш на несполуките в Мосул. Бившият разузнавач уверява, че не цели да предизвика необосновани страхове. Ставало дума за професионална оценка на евентуални неблагоприятни тенденции. По думите на ген. Кирчо Киров още от 2004 г. страната ни не е потенциална, а реална цел.

България отдавна била в борба с глобалния тероризъм, включително и с ислямския. Оповестената от Киров информация нито бе потвърдена, нито отречена от МВР шефа в оставка Румяна Бъчварова. От МВР припомниха, че в Националния контратерористичен център има информация, че членове на терористични организации преминават през територията на България.

Въпреки това непосредствена заплаха нямало. Бъчварова обяви, че скоро у нас ще заработи система, която ще информира за потенциална опасност от всеки преминаващ границите ни.