Онлайн карта показва условията за ски по пистите у нас

82

Нова онлайн карта ще дава възможност на любителите на зимните спортове да се запознаят с възможностите за практикуването им на територията на страната. В реално време от нея ще може да се получава информация за метеорологичните условия на всяка писта, както и за нивото на лавинна опасност, пише „Монитор“.

„Стартирахме и онлайн приложението за ски пистите, така че всеки един от вас през нашия сайт ще може да види в

реално време пистите по степен на сложност

и релефа, така че да може да карате спокойно и приятно“, заяви министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова по време на откриването на зимния сезон 2016/17 г. в Банско.

Картата е разработена от Министерството на туризма и се намира на сайта на институцията. Информацията за ски курортите ще бъде актуализирана през целия зимния сезон.

Пилотно в картата са включени пистите на трите ни големи зимни курорта – Пампорово, Банско и Боровец. Те са нанесени на реални карти с възможност за няколко техни визии.

Информация ще има само за вече категоризираните писти

от министерството. Те са разделени на зелени, сини, червени и черни, съобразно степента им на сложност.

За удобство на туристите са създадени връзки към официалните Интернет страници на всеки от курортите с бързи бутони към камерите, които предават в реално време ситуацията на най-посещаваните им писти.

Ангелкова каза още, че се надява този зимен сезон в Банско да бъде много успешен, като очаква най-малко 7% ръст на туристите в курорта. По думите й за миналата година Банско е на първо място по брой на чужденци, които са посетили курорта, както и по брой нощувки.

Тя подчерта още, че

условията, които предлага Банско, са перфектни

за практикуване на зимни спортове. „Това, че всяка година с нас има на откриването доказани шампиони в ските е изключително показателно за това колко високо е Банско и какво качество на услугата се предлага тук“, допълни Ангелкова.

В откриването се включиха и кметът на Община Банско Георги Икономов, както и министърът на младежта и спорта в оставка Красен Кралев.

Официален гост тази година бе и олимпийският шампион в спускането в Солт Лейк Сити 2002 Фриц Щробл. На откриването на сезона присъства и Марк Жирардели, който е петкратен носител на Световната купа.

По повод откриването на сезона председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пък поясни, че основният акцент, който си поставя ръководеното от него ведомство, е да се съхрани положителната тенденция от последната година-година и половина на спад на нарушенията в сферата на туризма. Необходимо е всички участници в процеса, в това число и институциите, да работят упорито и съвестно, за да може България и нейните зимни курорти да се превърнат в премиум дестинация”, каза още Маргаритов.