Австралия иска да стане република

30

Австралийският премиер Малкълм Търнбул повтори желанието си да види Австралия република, но подчерта, че това трябва да стане само след края на властването на кралица Елизабет Втора, предаде Франс прес, цитиран от „Монитор“.

Търнбул е пламенен защитник на идеята за австралийска република и твърди, че е воден от патриотични цели, когато настоява, че държавният глава на Австралия трябва да е австралиец. Той дори оглави кампания в тази насока, но тя приключи с провал на референдума от 1999 г., когато идеята за австралийска република бе отхвърлена от гласоподавателите.

Сега Търнбул повтори вижданията си за република Австралия пред делегати от Австралийското републиканско движение (АРД).

Каузата на АРД е австралийска кауза. Нашата мотивация е любовта ни към нашата страна, каза той.

Властта на британската корона над Австралия е до голяма степен символична. Кралица Елизабет Втора се радва в Австралия на голяма популярност, но според някои австралийци монархията е анахронизъм от британското колониално владичество.
Критици на Търнбул от неговата партия се опасяват, че неговите републикански виждания може да навредят на популярността на правителството. За да успокои безпокойството им, Търнбул каза, че не иска нов референдум за австралийска република, докато Елизабет Втора е все още жива.

С течение на времето защитниците на идеята за република в Австралия загубиха почва под краката си. През 2014 г. допитване на института Феърфакс-Нилсен показа, че 51 процента от австралийците подкрепят статуквото срещу 42 процента, които искат република.