Полицаите готвят нови протести

28

Полицаите се готвят за нови протести, а столицата София може да остане без полиция около коледните празници. За това предупреди Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите на МВР в студиото на „Здравей, България“ по NOVА.
„Повече от година и половина се гавриха със служителите на МВР.Колеги, които излизаха в отпуск или болнични, бяха наказвани с допълнителен извънреден труд.
Това е гавра с хората. Нямам обяснение за тази наказателна акция”, обясни той.
„Ние се придържахме към правилата – минахме през българския съд, самото министерство отправи запитване към Държавния одит и ние се оказахме прави. И въпреки всичко към днешна дата това още не е променено”, поясни Кузманов.
Той коментира и действията на полицаите при потушаването на бунта в бежанския център в Харманли. „Смятам действията на колегите ми за абсолютно професионални.
Акцентът от бунта се опита да се измести към полицейското насилие.
За такова към момента няма никакви данни”, категоричен е той.
Според него подобни инциденти като в бежанския център в Харманли ще се повторят заради големия мигрантски поток. „Много е важно с каква мотивация колегите влизат в тези бунтове. Много е лошо, когато си раздвоен дали трябва да потушиш бунта, или трябва да се съобразяваш с хора, които хвърлят по теб камъни.
Когато се атакува служител на реда, правата на човека, който го прави, рязко намаляват
и това трябва да е ясно в обществото. Никой няма да позволи полицаите да бъдат бити”, на мнение е Кузманов.