18-годишен българин завърши тайдзичюен в мистичния „Шаолин“, върна се и ето какво разказа

156

Български ученик живя 6 месеца в Китай и се обучава при най-добрите майстори по тайдзичюен – едно от древните източни бойни изкуства. Две седмици от престоя на младежа в Поднебесната империя са преминали в легендарния манастир „Шаолин“. Късметлията е 18-годишният Златин Павлов, който догодина ще бъде абитуриент. Момчето е възпитаник на бургаската професионална гимназия по електротехника. Дванадесетокласникът учи в специалност „Автоматизация на производството“ и е отличник, пише „Телеграф“.
Заради уникалния шанс да посети Китай и манастира, той пропуснал близо 2 месеца от учебната година и сега трябва да заляга над учебниците, за да си навакса. Шестте месеца в азиатската страна са финансирани по програма на Китайското посолство. Ученикът още не може да дойде на себе си от преживените емоции и от онова, което е научил.

„Китай е друга планета – като се започне от храната, културата им и начина им на живот. Живеят много скромно, а хората са адски дружелюбни и добронамерени. Готови са във всеки един момент да ти помогнат, да подадат ръка без грам корист“, разказва Златин. Иска да се върне отново в манастира и е сигурен, че един ден ще го направи. Сега обаче му предстои да държи матури и да кандидатства в университет. Все още се колебае какво ще следва, но е сигурен, че ще продължи да се занимава с източни бойни изкуства. Голямата му мечтса е да стане треньор и учител по тайдзичюен.

„Докато бях там, научих много. Имахме тренировки всеки ден от сутрин до вечер. Научих много, явих се на състезание, в което участваха и малки деца от Шаолин. Те живеят и учат в манастира. Най-малките са само 4-годишни и не можете да си представите колко са щастливи. Стават сутрин в 5 тренират до 9 ч. вечерта. На сутрешното бягане изминават разстоянието около 5 км, непрекъснато са усмихнати. Между тренировките имат почивки, в които ходят на училище“ допълва той.

В Шаолин днес живеят 60 монаси, избрани след тежки тестове за нивото им на самоусъвършенстване. В близост се намира едно от най-известните училища по шаолински бойни изкуства в Китай, в което се обучават над 7000 ученици.