Извънредно: Току-що Борисов каза къде ще премести бежанците

28

Хората, които не спазват обществения ред, ще бъдат преместени на границата, на места, където те да бъдат охранявани. Направена е организация веднага да започне преместването на около 1000 мигранти. Това заяви в Харманли премиерът в оставка, съобщава блиц.

„Ще преместим до сряда бежанците на границата. Ще ги настаним в бивши казарми“, обяви след посещението си в лагера премиерът.

Основният организатор на размириците е задържан, съобщи Борисов. По думите му той е бил арестуван вече в Германия. След като е бил освободен, е пристигнал в България, където е започнал подривна дейност.

Бойко Борисов коментира и на профила си във Фейсбук ситуацията в Харманли:
Днес отново посетих бежанския лагер в Харманли след снощи и влязох вътре, за да се срещна с мигрантите. Разговарях със сирийци, които изразиха своите благодарности и посочиха, че българските власти се държат много добре с тях, осигуряват храна, вода и дрехи. Те ме информираха, че снощи други обитатели на лагера от афганистански произход са ги убеждавали и призовавали да излизат и да създават безредици. Последвали са спречквания между афганистанци и сирийци, като последните са останали по стаите си. С ръководствата на службите ще продължаваме да следим много внимателно ситуацията. Както вече информирах, голяма част от инициаторите са вече задържани и ще бъдат преместени в комплекси от затворен тип. А първият самолет за Афганистан, с който ще върнем подстрекателите на бунта от афганистански произход и други техни съграждани, ще отлети през декември.