Патриотичният фронт е готов да прави правителство

64

Парламентарната група на Патриотичния фронт е готова да състави правителство. Това съобщиха след политически консултации при президента Росен Плевнелиев съпредседателите на фронта Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Те обясниха, че ако им бъде връчен мандат за съставяне на правителство, ще предложат експертен кабинет, предаде „Дарик“.

„До тази криза се стигна в резултат на безотговорното поведение на министър-председателя, който демонстрира „Наполеонов комплекс“, който постави цялата държава пред изпитание в момент, когато имаме стабилност“, заяви Симоенов. Ако има съгласие и готовност за едно експертно правителство, ние бихме взели мандата, поясни още той и допълни,че този вариант ще бъде реализиран само при условие, че съберат необходимата подкрепа от останалите партии.

Вторият вариант, който предлагат от „Патриотичния фронт“ е настоящето правителство да остане да управлява, но без премиер Бойко Борисов като според тях има необходимото мнозинство в 43-я парламент и той не е изчерпан, а голяма част от министрите си вършат добре работата. В началото на срещата президентът Плевнелиев заяви отново, че като държавен глава полага всички усилия политическата криза, започнала с приетата оставка на правителството на Бойко Борисов, да не прерасне в парламентарна. „За мен е важно да посочим проблема, но и да положим всички усилия да не се стигне до разпускане на парламента“, каза Плевнелиев.

Той заяви още, че е притеснен от всичко, което е чул в консултациите досега. На консултациите с представителите на парламентарните групи се дискутира възможността да бъде съставено ново правителство в рамките на действащото Народно събрание, възможните дати за предсрочни парламентарни избори, както и неотложните приоритети, които са на дневен ред в 43-ия парламент. По-късно днес Росен Плевнелиев ще се срещне с представителите на ПГ на „Български демократичен център – Народен съюз“.